Blog

In de Gans

Archeologie op de vloot

Dankzij de contacten van ons lid Willem van den Berg zijn we begin 2021 in het bezit gekomen van de single wherry ‘In de gans’. In deze wherry kan een roeier en een stuurman roeien, zonder ‘al dat gewiebel’. ’s Winters en in bijzondere tijden zoals afgelopen jaar met Corona een leuke aanvulling op de vloot. De naam intrigeerde. Maar we hadden helaas geen mogelijkheden om hier duidelijkheid te krijgen, dus dan laat je het maar rusten. Zo belangrijk is het tenslotte ook niet.

Nadat we de laklaag hadden opgeknapt vielen lichtere plekken in de lak ineens op. De letters J A N blijken nog voor IN DE GANS te staan. De boot heette dus origineel niet IN DE GANS, maar JAN IN DE GANS.

Wie was Jan in de Gans?

GANS (Jan in de). Geboren te Arnemuiden, was een moedig zeeman en een der scheepsbevelhebbers die 18 Juli 1540 keizer Kabel V te Nieuwerhaven omstreeks Schoondijke, gingen afhalen om naar Walcheren over te brengen. Een paar jaren later kwam een groot oorlogsvaartuig op eene geheimzinnige manier buiten de Nollen van ’t Veergat bij het Oosterhoofd. Daar men voor gevaar vreesde, werden vier gewapende vischbooten uitgezonden, die het vreemde schip aanvielen en veroverden. Het bleek uit Denemarken te zijn en de Geldersche Jonkvrouw te heeten en daar de kapitein geen bestelbrieven kon toon en en zich niet verantwoorden kon, werd hij met een zijner medestanders, die de stad bespied had, met het zwaard gerecht, (Boxhorn, Chronijk bl. 469). In de Gans, die vermoedelijk den aanslag had bestuurd, kreeg van Maximiliaan van Bourgondië, heer van Beveren, admiraal van de zee, het bevel over het veroverde schip, waarmede hij verscheiden rijk geladen Fransche schepen nam en te Yeere opbracht. In het volgend jaar 1543 werd in de Gans met Gerrit van Meeckeren en andere kapiteinen met zes wel uitgeruste oorlogschepen tegen de Pranschen in zee gezonden. Zij deden den vijanden veel schade, zeilden de Garonne op en haalden in de omstreken van Bordeaux rijken buit. Zeventien met wijn geladen schepen werden te Veere binnengebracht, alsmede eenige veroverde klokken, die misschien nog in de dorpskerken van Walcheren zullen te vinden zijn.

Uit: LEVENSBERICHTEN VAN ZEEUWEN 1890.

1540, Karel V, Zeeland. Hoe zit dat dan?

Karel V (Gent 1500-Cuacos de Yuste, Spanje 1558)

Heer der Nederlanden (1506-1555).

Vanaf 1543 landsheer van alle Nederlandse gewesten

Vijf keer in oorlog met Frankrijk o.a. van 1535 tot 1538

Na de verzoening in 1538 reisde Karel V eind 1539, op uitnodiging van Frans I, voor het eerst vreedzaam dwars door Frankrijk. Daarbij bezocht hij onder meer de beroemde kastelen langs de Loire en trok hij op 1 januari 1540 samen met zijn Franse gastheer op feestelijke wijze Parijs binnen, waar te zijner ere grote feesten en banketten plaatsvonden. Eind januari 1540 komt Karel in de Lage Landen aan, om de Gentse opstand in zijn geboortestad de kop in te drukken.

Gentse opstand tegen Karel V: 1537-1540

Januari 1540: Karel V op reis vanuit Madrid naar Parijs en vervolgens door naar Gent.

25 januari 1540 ontvangt hij in een Gentse delegatie in Valenciennes

14 februari 1540 intocht in Gent

17 februari 1540 Karel V vaardigt een arrestatiebevel uit voor 25 kopstukken van de Gentse opstand.

20 februari 1540 stadsbestuur moet trouw zweren

Maart 1540 worden de kopstukken van de opstand onthoofd. Hoofden worden op spiesen geplaatst

3 mei 1540 vooraanstaande Gentenaars moeten blootsvoets door de stad lopen

De Sint-Baafsabdij wordt gesloopt om plaats te maken voor de dwangburcht Castrum Novum, het ‘Spanjaardenkasteel’, om de stad in bedwang te houden. Karel V legt de eerste steen van de burcht op 12 mei 1540. Gereed in 1545.

Karel V gaat vervolgens op rondreis door zijn Habsburgse rijk. Hij arriveert op 13 augustus 1540 in Amsterdam.

Jan in de Gans zal Karel V dus overgezet hebben op 18 juli 1540 van Vlaanderen naar Walcheren op zijn reis naar Amsterdam.

Zodra we meer weten volgt hier natuurlijk een update!

Bijdam Watersport wordt nieuwe sponsor

We zijn blij te kunnen melden dat met ingang van 2021 Bijdam Watersport zich voegt bij de trouwe groep sponsoren.
Dankzij de bijdragen van onze sponsoren kunnen wij onderhoud plegen, sparen voor nieuwe roeiboten – kortom – bestaan!

bedrijfsintroductie

Bijdam Watersport is in 1974 gestart als scheepswerf in Oterleek. In 1977 is het bedrijf verhuist naar Wormer op een mooie plek tussen de Zaan en het Zwet.

Na zoveel jaar mogen ze zich een echt allround bedrijf noemen in de pleziervaart. U kunt bij hen terecht voor onder andere stalling, onderhoud en reparatie en onderdelen voor uw boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor. Bijdam kan uw boot hijsen en stallen zowel binnen als buiten. Voor zowel winterstalling als korte stalling in de zomer- en wintermaanden kunt u contact met hen opnemen.

In de watersportwinkel kunt u kiezen uit een grote diversiteit aan watersport artikelen. Zo verkopen zij behalve watersport artikelen ook onderdelen voor buitenboordmotoren en binnenboordmotoren van diverse merken.

Bij Bijdam Watersport kan iedere liefhebber van watersport en pleziervaart zijn hart ophalen!

Bijdam Watersport is te vinden op: Veerdijk 103 1531 MB Wormer (naast de Poelsluis)

Renovatie Vredenoord

Renovatie Vredenoord

Een van de boten in onze armada is de Vredenoord, een wherry van ruim 50 jaar oud. Ooit overgenomen van een andere roeivereniging die deze boot had afgeschreven. Leuk detail: tijdens een wedstrijd hebben we die vereniging er helemaal uitgeroeid; zij in hun nieuwe, lichtgewicht, kunststof wherry, wij in de door hen afgeschreven Vredenoord.

In september hebben we in overleg met het bestuur en de instructeurs besloten, met de beperkingen ten gevolg van de Corona pandemie in het achterhoofd, om in plaats van een nieuwe laklaag toe te voegen, te gaan voor een grote renovatie.

Het begint altijd met schuren – en in dit geval zelfs met krabben. De boot is in een paar klusavonden helemaal kaal gehaald, zodat we met een schone lei konden beginnen. Dit geeft zicht op de technische staat van de romp.

Clublid Jacob was in zijn eentje met krabben en schuren begonnen. Gelukkig kreeg hij een week later al hulp, zo stonden er regelmatig drie lakbranders en schuurmachines te zwoegen in de handen van Jacob, Rob en Annemarie. Slechte plekken werden door Daan gevuld met goede 2-componenten vuller, met toegevoegd pigment van verfmolen De Kat om de kleur zo goed mogelijk te laten overeenkomen met het hout. Ook historische aanvaarschade is door de vaardige handen van Daan gerepareerd. Avonden schuren volgenden nog, waarna het geleidelijk opbouwen van de lak weer kon beginnen.

Jacob is nu bezig met de vijfde laklaag – dat doet hij weer alleen, om het mooiste resultaat te krijgen.

Wat zal het fijn zijn om straks weer in deze mooie Vredenoord te mogen roeien!

Roeimarathon 4 mei

Roeimarathon 4 mei

Niels, nog maar net afgeroeid en nu al deelgenomen aan een roeimarathon op zaterdag 4 mei. De weergoden waren niet heel gunstig gestemd. Harde wind, regen, hagel maar ook heel veel lol. Het was afzien voor de mannen en vrouw maar ze kwamen wel thuis met eerste prijs !!! Gefeliciteerd Niels, Boudewijn, Huib en Vera !!

Nieuwe website

Nieuwe website

Mei 2019 is deze nieuwe website “in de lucht” gekomen.  We zijn continue bezig deze website te onderhouden en te voorzien van leuke nieuwtjes die je vindt  onder de blog-knop.

Zoek je informatie of heb je vragen die je niet terug kan vinden op de website, aarzel dan niet via het contactformulier ons te benaderen